Barack Obama’s tidlige liv og utdanning

Barack Hussein Obama II ble født 4. august 1961 i Honolulu, Hawaii. Hans mor, Ann Dunham, ble født på en hærbase i Wichita, Kansas, under den andre verdenskrig. Etter det japanske angrepet på Pearl Harbor, var Dunhams far, Stanley, i Europa med general George Pattons sin hær . Dunhams mor, Madelyn, hadde jobb på en bombermonteringslinje. Etter krigen studerte paret på G.I. Bill, kjøpte et hus gjennom statlig boligprogram og endte etter mye flytting opp i Hawaii.

Obamas far, Barack Obama Sr, ble født i Nyanza-provinsen, Kenya. Han jobbet med å gjete geiter i Afrika og etterhvert fikk han et stipend som ga han mulighet til å forlate Kenya og forfølge drømmene sine om å gå på universitet i Hawaii. Mens han studerte ved “University of Hawaii” på Manoa, møtte Obama Sr. medstudent Ann Dunham, og de giftet seg den 2. februar 1961. Barack Obama ble født seks måneder senere.

Som barn hadde ikke Obama et forhold til sin far. Da Obama fortsatt var et spedbarn, flyttet Obama Sr. til Massachusetts for å gå på Harvard University og skrive sin doktorgrad. Obamas foreldre separerte seg offisielt flere måneder senere og til slutt ble de skilt i mars 1964, da sønnen deres var to år. Kort tid etter returnerte Obama Sr. til Kenya.

I 1965 giftet Dunham seg på nytt med Lolo Soetoro, en student i Hawaii fra Indonesia. Et år senere flyttet familien til Jakarta, Indonesia, hvor Obamas halvsøster , Maya Soetoro Ng, ble født i 1970. Flere hendelser i Indonesia førte til at Dunham fryktet for sin sønns sikkerhet og utdanning, og i en alder av 10 år ble Obama sendt tilbake til Hawaii for å leve sammen med sine besteforeldre. Hans mor og halvsøster kom tilbake til Hawaii på et senere tidspunkt.

Obama levde sammen med sine besteforeldre, og han ble med på det respekterte Punahou-akademiet. Han utmerket seg i basketball og ble uteksaminert med akademisk anerkjennelse i 1979. Som en av bare tre svarte studenter på skolen ble Obama utsatt for rasisme og skjønte hva det betydde å være afroamerikansk. Han beskrev senere hvordan han kjempet for å forene sosiale oppfatninger av sin multikulturelle arv med sin egen følelse av selvtillit. Han har sagt at han gikk inn på toalettet og stod foran speilet med alle sine sanser og lemmer tilsynelatende intakt og så ut som han alltid hadde sett ut, og lurte på om noe var galt med han.

Rente punkter i biografien Baraka Obamy

Obama slet også med fraværet av sin far, som han bare så en gang igjen etter at foreldrene hans skilte seg da Obama Sr. besøkte Hawaii for en kort stund i 1971. Hans far hadde forlatt paradiset, og ingenting hans mor eller besteforeldre sa kunne overskygge det enkle faktumet. De kunne ikke beskrive hvordan det kunne ha vært om faren hadde bodd hos dem.

Ti år senere, i 1981 ble Obama Sr. rammet av en tragedie da han mistet begge bena i en alvorlig bilulykke. Han ble sittende i rullestol, noe som førte til at han mistet jobben sin. I 1982 var Obama Sr. involvert i enda en bilulykke under reise i Nairobi. Denne gangen var det et dødelig utfall. Obama Sr. døde 24. november 1982, da Obama var 21 år gammel. På tidspunktet for hans død forble faren en myte, skrev Obama senere. Både mer og mindre enn en mann.

Etter videregående studerte Obama på Occidental College i Los Angeles i to år. Han gikk deretter til Columbia University i New York City, og ble uteksaminert i 1983 med en grad i statsvitenskap. Etter å ha jobbet i to år, flyttet Obama til Chicago i 1985.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *