John Kerry

Kerry gjorde sin første ankomst på det offentlige kontor i 1972, men han mislyktes i sitt forsøk på å nå kongressen. Deretter jaktet Kerry en karriere innenfor jus, og ble uteksaminert i 1976 fra Boston College Law School. Senere jobbet han i det offentlige som assisterende advokat i Middlesex County i Massachusetts.

Interessante fakta om John Kerry

Etter noen år med juss fikk Kerry sin første politiske stilling i 1982. Han tjente som viseguvernør i Massachusetts under Michael Dukakis. Kerry flyttet snarlig til nasjonalt nivå og vant et av senatets seter i Massachusetts i 1984. Han ble gjenvalgt i 1990, 1996, 2002 og 2008.

Mens han tjenestegjorde i senatet, fikk Kerry et rykte som en venstrepolitiker. Han støttet frihandel, ekspansiv amerikansk utenriks- og militærpolitikk, utdanning, miljøvern, økonomisk vekst og teknologibransjen. Kerry arbeidet også på vegne av veteraner, og ledet et senatutvalg for å sikre at det ikke var noen krigsfanger igjen i Vietnam. I 2004 vant Kerry den demokratiske nominasjonen til president, og fokuserte mye på å kritisere George W. Bush under hans kampanje. Kerry motsatte seg Bushs utenrikspolitikk, spesielt i håndteringen av den irakiske konflikten.

I juli valgte Kerry senator og tidligere rettsadvokat John Edwards fra Nord-Carolina som sin aktuelle visepresident. Etter en hard kamp og bitter kampanje i 2004, måtte Kerry innse nederlaget og gratulere George Bush som president. I tiden etter hans mislykkede presidentforsøk, fortsatte Kerry i senatet. Han ble styreformann i senatutvalget for utenriksrelasjoner i 2009, og hadde den stillingen i flere år. Året 2011 ble Kerry bedt om å bidra til å rydde i nasjonens finanspolitiske problemer som en av de 12 medlemmene i Joint Select Committee on Deficit Reduction.

I desember 2012 ble Kerry nominert av president Barack Obama som utenriksminister, etter Hillary Clinton. Obama vurderte Kerry som den ideelle kandidaten til jobben på grunn av at han hadde flere tiår med politisk erfaring. “John spilte en sentral rolle i alle store utenrikspolitiske debatter i nesten 30 år,” sa Obama på en pressekonferanse.

Kerrys nominasjon ble godkjent av det store flertallet av senatet, med en stemme på 94 til 3, den 29. januar 2013. Demokraten Senator Bob Menendez uttalte: “Senator Kerry trenger ingen introduksjon til verdens politiske og militære ledere og vil tiltre på dagen, fordi han er ikke bare fullstendig kjent med den komplekse amerikanske utenrikspolitikken, men i stand til å handle på en rekke internasjonale stadier. ”

En av Kerrys store utfordringer som statssekretær har vært konflikten i Syria mellom opprørere og regjeringen ledet av Bashar al-Assad. I slutten av august 2013 bekreftet han at kjemiske våpen hadde blitt brukt på sivile av al-Assads styrker. Bruken av disse våpnene “er i motsetning til all god moral” sa Kerry på en pressekonferanse. “Den ulovlige slaktingen av sivile, dreping av kvinner og barn og uskyldige tilhengere med kjemiske våpen er en moralsk uanstendighet.” Kerry uttalte at president Obama mener at den syriske regjeringen må holdes ansvarlig for denne brutaliteten og meningsløse handlingen.

Etter å ha mottatt Obamas melding om sannsynligheten for et angrep på Syria av USA, tok Russland og andre nasjoner ansvar for å forhandle frem en plan om at Syria ville ødelegge sine kjemiske våpen. Kerry gjorde en kunngjøring under en felles pressekonferanse med russisk diplomat Sergey Lavrov i september 2013, og sa at forhandlingene om en avtale med Syria var på vei, og mens det var mange forventninger innenfor avtalen, var det fortsatt en løsning som han trodde kunne være nådd. Han sa også at en militær handling mot Syria fortsatt var et alternativ på bordet på den tiden. I løpet av det følgende året ble deler av landet erobret av den islamske terroristgruppens ISIS, og dermed startet et nytt kapittel med kampen mot ISIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *