Joe biden, en innflytelsesrik visepresident

Biografi Joe Biden

Joe Biden var en langvarig amerikansk senator og visepresident, og er utvilsomt en av de viktigste politiske figurene i nyere historie. Han ble født i Pennsylvania 20. november 1942, og jobbet kort som advokat før han byttet til politikk. Han ble den femte yngste amerikanske senatoren i historien, så vel som lengstværende senator. Presidentkampanjen hans i 2008 fikk aldri helt gjennombrudd, men den demokratiske nominerte Barack Obama valgte ham senere som sin visepresident. Da Obama ble valgt i 2008, ble Biden den 47. visepresidenten i USA, og han ble igjen valgt som visepresident da president Obama ble gjenvalgt i 2012. I 2017 ga Obama Biden den ærefulle medaljen “Presidential Medal of Freedom” for sitt fremdragende arbeid som visepresident og for USA.

I 1987, etter å ha etablert seg som en av Washingtons mest fremtredende demokratiske lovgivere, bestemte Joe Biden seg for å sikte mot å bli den nye amerikanske presidenten. Han hadde hatt alvorlige hodepine under kampanjen, og kort tid etter at han droppet ut i 1988, oppdaget legene at han hadde to livstruende hjernesykdommer. Komplikasjoner fra den påfølgende hjernekirurgien førte til blodpropper i lungene, noe som igjen medførte en ny operasjon. Som en evig kriger, kom Joe Biden tilbake til Senatet etter å ha kommet seg gjennom en syv måneders rehabilitering.

I 2007, tjue år etter sitt første mislykkede presidentforsøk, bestemte Biden seg igjen for å gå for det amerikanske presidentskapet. Til tross for ett års erfaring i Senatet, klarte imidlertid ikke Bidens kampanje å skape nok trykk i et felt dominert av Hillary Clinton og Barack Obama. Biden droppet ut etter å ha mottatt mindre enn én prosent av stemmene i det avgjørende oppgjøret. Flere måneder senere, sikret Obama seg den demokratiske nominasjonen etter hard motstand mot Clinton, men Joe Biden fikk æren av å være hans kommende visepresident. Med sine røtter fra arbeidsklassen, bidro Biden til at Obama-kampanjen klarte å få frem budskapet om økonomisk gjenoppretting og dermed fikk de avgjørende velgerne fra stater som Ohio og Pennsylvania.

Den 2. november 2008 beseiret Barack Obama og Joe Biden den republikanske senatoren John McCain og Alaska-guvernøren Sarah Palin. Den 20. januar 2009 ble Obama satt inn som den 44. amerikanske presidenten og Biden ble den 47. visepresidenten. Mens Biden hovedsakelig var i rollen som mannen bak scenen, har han hatt særlig aktive roller i den føderale politikken knyttet til Irak og Afghanistan. I 2010 brukte visepresidenten sine veletablerte senatforbindelser til å sikre sikker passasje av den nye strategiske våpenreduksjonskonvensjonen mellom USA og Russland.

Gjennom gjenvalget i 2012 møtte Obama-Biden-laget en republikansk utfordrer kalt Mitt Romney, en tidligere guvernør i Massachusetts, og Romneys visepresidentkandidat Paul Ryan fra Wisconsin. Obama beseiret Romney i valget i 2012 med nesten 60 prosent av valgstemmene, og dermed fikk duen enda periode som visepresident og president.

Senere det året viste Biden hvor innflytelsesrik en visepresident kunne være. Han var medvirkende til å oppnå en todelt avtale om skatteforhøyelser og utgiftsreduksjoner for å unngå en finansiell krise. Før en altfor tidlig frist, fikk Biden hamret inn en avtale med den bemerkede republikanske og senatiske minoritetslederen Mitch McConnell. Og den 1. januar 2013 passerte avtalen senatet etter måneder med tøffe forhandlinger. Representanthuset godkjente avtalen senere den dagen.

Rundt samme tid ble Biden også en ledende figur i den nasjonale debatten om våpenpolitikk. Han ble utvalgt for å følge opp en spesiell arbeidsgruppe i forsking og undersøkelse om våpenpolitikk, etter en skoleskyting på en grunnskole i Newtown, Connecticut i desember 2013. Biden foreslo løsninger for å redusere våpen og vold over hele nasjonen til president Obama i januar 2013. Han hjalp til med å lage 19 punkter som presidenten kunne ta i bruk ved hjelp av sin utøvende makt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *