Jimmy Carter, president under en vanskelig tid

Jimmy Carter, den trettiniende presidenten i USA, ble født 1. oktober 1924, i den lille landbruksbyen Plains, i Georgia. Hans far, James Earl Carter, Sr., var bonde og forretningsmann, mens moren hans, Lillian Gordy, var sykepleier. Da Jimmy Carter var fire år gammel, flyttet familien til Archery, en by omtrent 3 kilometer fra Plains. Det var en tynt befolket og typisk landsby, hvor vogner trukne av muldyr forble den dominerende transporten, og elektrisitet og innlagt vann fortsatt var uvanlig. Carter var en rolig gutt som unngikk problemer og begynte å jobbe i sin fars butikk i en alder av ti. Hans favorittminne fra barndommen var da han satt sammen med faren om kvelden, og lyttet til baseball og politikk på den batteridrevne radioen.

Begge Carters foreldre var dypt religiøse. De tilhørte Plains Baptist Church og insisterte på at Carter deltok på søndagsskolen, som faren hans noen ganger styrte. Carter gikk på Plains High School for kun hvite, i motsetningen til de fleste som tok hjemmeskole eller gikk til kirken for å lære.

Til tross for denne gjennomgripende separeringen av samfunnet var to av Carters nærmeste barndomsvenner afroamerikanere. I tillegg var to av de mest innflytelsesrike voksne i hans liv, barnepiken Annie Mae Hollis og hans fars arbeidstaker Jack Clark, også afroamerikanere. Mens de harde 30-årene rammet de fleste sørlige landsbyene veldig hardt, klarte Carters seg godt gjennom disse årene, og ved slutten av 1930-tallet hadde faren over 200 arbeidere på sine gårder. I 1941 ble Jimmy Carter den første personen fra sin fars side av familien til å ta høyere utdanning.

Etter videregående gikk han videre på “Georgia Southwestern College” og “Georgia Institute of Technology”, og fikk en Bachelor-grad fra United States Naval Academy i 1946. I marinen tjente han på ubåter, både i Atlanterhavet og Stillehavsflåten og ble etterhvert løytnant. Carter ble utvalgt av admiral Hyman Rickover for å delta på atomvåpenprogrammet, og flyttet til New York og jobbet med kjernefysikk og reaktorer.

Den 7. juli 1946 giftet han seg med Rosalynn Smith, og da faren hans døde i 1953, avsluttet han militærkarrièren og slo seg ned i Georgia sammen med sin familie. Han overtok Carter-gårdene, og han og Rosalynn tok over Carter’s Warehouse i Plains, et frø- og gårdforsyningsfirma. Han ble raskt en figur og leder i fylkeskommunen og styrte over utdanning, helse og biblioteket. I 1962 vant han valget til Georgia-Senatet. Han tapte sin første kampanje i 1966, men vant det neste valget, og ble Georgias guvernør nr 76 den 12. januar 1971.

Den 12. desember 1974 annonserte han sin kandidatur til USAs presidentskap. Han vant partiets nominasjon i 1976 og ble valgt til president 2. november 1976.

Noen interessant biografi om Jimmy Carter

Jimmy Carter var president fra 20. januar 1977 til 20. januar 1981. Den arbeidsomme presidenten fikk gjennom en rekke viktige saker utenriks, som blant annet Panama-traktaten, Camp David-avtalene, traktaten om fred mellom Egypt og Israel, SALT II-traktaten med Sovjetunionen, og etableringen av amerikanske diplomatiske forbindelser med Kina. Menneskerettigheter stod høy på prioriteringslista til Carter, og det syntes i måten han utøvde sin makt på.

Han fikk i innenrikspolitikken innført et energiprogram som ble utført av et nytt energidepartement. Deregulering i både energi, transport, kommunikasjon og økonomi var noe av funksjonene til det nye departementet. Under et nytt utdanningsdepartement innførte Carter et omfattende utdanningsprogram, og i tillegg ble det innført en omfattende miljøvernlovgivning, inkludert “Alaska National Interest Lands Conservation Act”.

Året 1982 ble han Professor ved Emory University i Atlanta, Georgia, og grunnla The Carter Center. Her kartlegges nasjonale og internasjonale spørsmål om statlig politikk. Carter Center-medlemmer, medarbeidere og ansatte går sammen med president Carter i arbeidet om å løse konflikter, fremme demokrati, beskytte menneskerettigheter og forebygge sykdom og andre lidelser. Gjennom Global 2000-programmet fremmer organisasjonen helse og landbruk i utviklingsland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *