Shonda Rhimes

Shonda Rhimes ble født 13. januar 1970, i University Park, Illinois, og er den første afroamerikanske kvinne som skapte og ledet produseringen av en topp 10 nettverkserie – nemlig den medisinske dramaserien Grey’s Anatomy. Hun er også skaperen av Grey sin spin-off-serie, Private Practice, samt den politiske thrilleren Scandal og den juridiske serien How to Get Away With Murder. Før disse seriene, skrev Rhimes serier som Crossroads og HBOs Introducing Dorothy Dandridge.

Hun var den yngste av seks søsken. Hennes far var universitetsadministrator og hennes mor var en høyskoleprofessor som fikk to doktorgrader etter at barna hennes ble voksne. (Rhimes mamma står tilsynelatende bak Grey’s Anatomy- karakteren Miranda Bailey). Som en akademisk ivrig dame fikk Rhimes sin BA fra Dartmouth College i engelsk litteratur og skriving. Etter en kort tid i reklamebransjen, begynte hun på en grad om film og seriemanus ved Universitetet i Sør-California School of Cinematic Arts, og fikk sin MFA der.

Biografi av Shonda Rhimes

Kort tid etter fullført skolegang, solgte Rhimes sitt første manus, Human Seeking Same. Manuset handlet om en eldre svart kvinne som lette etter kjærlighet på gamlehjemmet, men filmen ble aldri laget. Det førte imidlertid til at hun skrev 2002-filmen Crossroads, med Britney Spears, Zoe Saldana og Taryn Manning, og The Princess Diaries 2 fra 2004 med Anne Hathaway og Julie Andrews. Etter å ha fullført HBOs Introducing Dorothy Dandridge, som ble gjort til en 1999-film med Halle Berry på skjermen, økte Rhimes status i virksomheten.

I ettertid av 9/11 tenkte Rhimes mer på morskap enn filmer, og innen et år adoptere hun en jente og kalte henne Harper Lee. Dermed fikk hun mye tid hjemme til å skrive et nytt utkast til en serie. Resultatet var Grey’s Anatomy, et drama om en rekke sexy, unge leger ved et Seattle-sykehus. Noe av inspirasjonen til å skrive et medisinsk show kom fra hennes glede av å se virkelige operasjoner på TV og nostalgi for tiden da hun jobbet som frivillig på sykehus i ungdomsårene. Premièren var i 2005, og showet gikk inn i sin 12. sesong i 2015 og vant en Golden Globe for beste dramaserie.

2012 var et stort år for Rhimes, da hun adopterte enda en jente, Emerson Pearl. Samme år lanserte hun en annen vellykket serie, Scandal, den 5. april 2012. Showet med Kerry Washington i hovedrollen som en ansatt i et opprydningsfirma i Washington, DC, har mange politiske vendinger og overraskelser. Serien skapte mye ukentlig aktivitet i sosial media og samtidig fikk ros for sin fremtidsrettet visjon.

Rhimes innsats har fått stor anerkjennelse, inkludert flere GLAAD Media og NAACP Image Awards for å takle viktige problemer i form av rase og seksualitet. Etter suksessen til Scandal, arbeidet Rhimes og hennes produksjonsfirma, ShondaLand, med å utvikle serien Lawless for ABC. Showet dreier seg om en advokat som kommer tilbake til hjembyen sin, og er basert på historien om advokaten Wynona Ward, som tilbyr gratis tjenester til voldsofre.

Mens denne serien ennå ikke har fått det store gjennombrudddet hadde Rhimes bedre hell med “How to get away with murder”. Serien er blitt hyllet av kritikere, og den anerkjente Davis vant en Emmy for sin hovedrolle, den første afroamerikanske kvinne til å gjøre nettopp dette. Dette er kanskje enda mer spesielt ettersom Rhimes har et sterkt fokus på nedkjemping av rasisme.

Rhimes har sagt at hun fortsetter å nyte seriene Grey’s Anatomy and Scandal. “Jeg prøver virkelig å lage et show som jeg ønsker å se på,” sa Rhimes til shemadeit.org. “Hvis jeg ikke vil se det … går det ikke inn i showet.” I høsten 2015 utgav manuskriptforfatteren / produsenten boken “Year of Yes: How to dance it out”, Stand in the sun and be your own person”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *