Bill Clintons tidlige liv og utdanning

William Jefferson Clinton, bedre kjent som Bill Clinton, ble født 19. august 1946, i Hope, Arkansas, en liten by med en befolkning på ca. 8000 innbyggere. Faren hans, William Jefferson Blythe, døde i en bilulykke tre måneder før Clinton ble født, og Virginia Cassidy Blythe ble dermed alenemor for Bill Clinton.

For å få penger til å oppdra sønnen sin, flyttet Virginia til New Orleans, Louisiana for å studere anestesiologi, mens Clinton bodde hos sine besteforeldre, Eldridge og Edith Cassidy. Besteforeldrene var ofte motsetninger av hverandre der Eldridge var omgjengelig og Edith var opptatt av disiplin. De hadde alltid kustus på den unge gutten, og fikk fram betydningen av en god utdannelse. “Mine besteforeldre hadde mye å gjøre med min tidlige forpliktelse til å lære,” hevdet Clinton senere. “De lærte meg å telle og lese. Jeg leste små bøker da jeg var 3.”

Clintons mor kom tilbake til Arkansas med sin sykepleiergrad i 1950. Senere samme år giftet hun seg med en bilforhandler med navn Roger Clinton, og de flyttet til Hot Springs i Arkansas, som var Roger sin hjemby. Selv om verken foreldrene eller besteforeldrene hans var religiøse, ble Clinton baptist fra en svært ung alder. På søndag morgen stod han opp av seg selv, hadde på seg sine beste klær og gikk til Park Place Baptist Church for å delta alene på gudstjenester.

Gjennom barndommen slet Clinton med bestefarens drikking og fornærmende oppførsel mot sin mor og yngre halvbror. I en alder av 14 var Clinton allerede mer enn 1,8 meter høy, og til slutt fikk han nok. Han fortalte sin bestefar: “Hvis du vil ha dem, så må du gå gjennom meg.” Mishandlingen stoppet, men drikkingen fortsatte.

Clinton gikk på “Hot Springs High School”, en skole for kun hvite , hvor han var en stjernestudent og stjerne-saksofonist for skolebandet. Rektor av Hot Springs High, Johnnie Mae Mackey, la særlig vekt på å produsere studenter viet til offentlig tjeneste, og hun utviklet et sterkt bånd med den klare og politisk tilbøyelige Clinton.

På slutten av våren 1963 deltok Clinton på Boys State, et amerikansk legionprogram designet for å introdusere studenter til regjeringstjenesten. Han ble valgt til Arkansas-representant for Boys Nation i Washington, D.C., og fikk en invitasjon til å møte president John F. Kennedy på White House Rose Garden. Et fotografi av den unge Bill Clinton som hilser på president Kennedy, har blitt et ikonisk bilde som symboliserer en stafett mellom generasjoner av moderne demokratisk lederskap. På samme tur møtte Clinton en annen av hans politiske helter, formann i senatutvalget for utenriksrelasjoner, J. William Fulbright.

Interessante fakta om Bill Clinton

Ved uteksaminering fra videregående skole i 1964 gikk han videre på Georgetown University for å studere internasjonale saker. Han meldte seg øyeblikkelig inn i universitetspolitikken, og fungerte som president for første- og andreklassinger. Den politiske håpefulle begynte også å jobbe som kontorist for Utenriksrelasjonskomiteen under senator Fulbright, en av kongressens største kritikere av Vietnamkrigen. Clinton delte Fulbrights oppfatning av at krigen var både umoralsk og i strid med landets beste interesser.

Før han tok eksamen i Georgetown i 1968, vant Clinton et høyt prestisjetungt Rhodes-stipendium for å studere i to år ved Oxford University. Men våren 1969 mottok Clinton innkalling til militæret og var tvunget tilbake til Arkansas. Clinton unngikk militærtjeneste ved å bli med på ROTC-programmet ved University of Arkansas Law School, men i stedet for å gå på juristskolen som han skulle, kom han tilbake til Oxford (og hevdet senere at han hadde tillatelse til å gjøre det).

Clinton kom tilbake til USA i 1970 for å gå på Yale Law School. Der møtte han Hillary Rodham, som delte de samme store politiske ambisjonene. Paret ble uteksaminert fra Yale i 1973 og giftet seg to år senere i 1975. De fikk sitt eneste barn, Chelsea, i 1980.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *